ИМПРОВИЗАЦИИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО

В ежедневието си може да импровизираме с доста заобикалящи ни предмети и да ги превърнем в предмети с друго и ново предназначение, вместо да ги изхвърлим на кофата и да сме част от свръхконсуматорското общество.

ИДЕИ:

  1. Преизползване на стъклени буркани за съхранение: Вместо да купуваме нови контейнери за съхранение на храна, можем да използваме стъклени буркани от консерви, които са подходящи за съхранение на храни в хладилника или за съхранение на различни продукти в кухнята.

  2. Преобразуване на стари дрехи в нови модни аксесоари: Стари тениски или ризи могат да бъдат преобразувани в модни аксесоари като шалове, кърпи за глава или чанти, вместо да се изхвърлят.

  3. Използване на стари вещи за домашно декориране: Стари книги, винилови плочи или дървени палети могат да бъдат преобразувани в оригинални декоративни елементи за дома.

  4. Преизползване на хартия за печатане: Хартията, която е отпечатана само от една страна, може да бъде използвана за бележки или списъци, вместо да се изхвърля.

  5. Използване на стари гуми за градински проекти: Стари гуми могат да бъдат използвани за създаване на цветни градински легла или за създаване на игрови площадки за децата.

  6. Преизползване на стари стъклени бутилки за напитки: Стари стъклени бутилки могат да бъдат преобразувани в креативни напитки, като например лимонада или чай, които можем да сервираме на гости вместо да купуваме нови пластмасови бутилки.

  7. Преизползване на стари вещи за играчки: Стари кутии, туби от хартиени рулони или пластмасови бутилки могат да бъдат използвани за създаване на играчки за децата.

  8. Преизползване на стари мебели: Стари мебели могат да бъдат преобразувани с боя или нови тапицерии, вместо да се изхвърлят или заменят с нови.

  9. Използване на стари списания и книги за изкуство и ръчни занимания: Стари списания и книги могат да бъдат използвани за изрязване на картини, създаване на колажи или за изработване на различни ръчни занимания.

  10. Преизползване на стари батерии и електроника: Стари батерии и електроника могат да бъдат рециклирани в специализирани центрове за рециклиране, вместо да се изхвърлят на сметище и да замърсяват околната среда.

  Тези са само някои от многото начини, по които можем да преизползваме предмети в ежедневието си и да намалим консумацията. С креативност и ангажираност можем да направим голяма разлика за нашата планета.

За програмата

Проектът е финансиран по:

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ.10а ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (2023-2025)

с номер НПИМД-КО2-098/2023