Намаляване на консумацията

За да намалим отпадъците, трябва да намалим първо консумацията!

ИДЕИ:

  1. Планиране на покупките: Създайте списък с нещата, които ви трябват, преди да отидете да пазарувате, и се придържайте към него. Избягвайте покупката на излишни артикули.

  2. Приемане на рационален подход към разходите: Преценете дали всяка покупка е наистина необходима. Преди да направите покупка, си задайте въпроса “Имам ли реална нужда от това?”.

  3. Избягване на импулсивни покупки: Преди да направите покупка, изчакайте няколко дни и мислете за нея. Това ще ви помогне да избегнете покупката на неща, които не са наистина важни за вас.

  4. Преоценяване на стойността на вещите: Преди да закупите нещо, разсъждавайте за това колко често ще го използвате и колко дълго ще ви бъде полезно. Може би има по-евтини или по-ефективни алтернативи.

  5. Практикуване на минимализъм: Изчистете своя живот от ненужни вещи. Прегледайте внимателно вашия дом и изхвърлете или дарете всичко, което не използвате или не ви е нужно.

  6. Прилагане на метода “нулеви отпадъци”: Опитайте се да намалите отпадъците, които произвеждате, като избирате продукти с по-малко опаковки или като преизползвате и рециклирате повече.

  7. Изследване на възможности за разделни разходи: Разгледайте своите месечни разходи и опитайте се да намалите разходите си в области като транспорт, хранене и развлечения.

  8. Използване на алтернативни начини за забавление и отдих: Направете активности като разходки, четене, игра на настолни игри или изучаване на нови умения, които не изискват големи разходи.

Също така, важно е да започнете с малки стъпки и постепенно да ги вграждате в ежедневието си, за да постигнете по-устойчив и по-балансиран начин на живот.

За програмата

Проектът е финансиран по:

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ.10а ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (2023-2025)

с номер НПИМД-КО2-098/2023